Waarom zakelijk social media?

Bijna elk bedrijf gebruikt vandaag de dag sociale media als marketing tool. Het is cool, het is hot en het is leuk. Maar ondanks al de aandacht die sociale media opeisen in de marketingstrategie, zijn er maar weinig bedrijven die ze op de juiste manier gebruiken. Een groot deel van de bedrijven faalt gewoonweg in het gebruik van sociale media. Waarom? Er zijn drie grote redenen:

 

1. ‘Wij hebben Facebook omdat het moet’

Iedereen zit op Facebook. Als bedrijf kan je niet achterblijven, dus je maakt ook voor jouw bedrijf een Facebook account aan. Omdat dat zo hoort. Maar door gebrek aan een duidelijke strategie en duidelijke doelen, wordt de Facebook pagina nooit geupdate. Waarom tijd en moeite steken in het maken van sociale media accounts, als je ze toch niet gaat gebruiken? Bovendien geeft het een slechte indruk. Een Facebook pagina hebben ‘omdat dat zo hoort’, is een slechte reden voor het hebben van een Facebook pagina.

2. ‘We posten zo maar wat, zonder duidelijk afgelijnd beleid’

Dit is ongetwijfeld de meest voorkomende reden voor het falen van bedrijven op sociale media: ze hebben een Facebook en Twitter account, waar ze regelmatig iets posten… maar ze hebben geen vooropgestelde doelen en geen duidelijk sociale media beleid. Ze hopen dat er iets goed voortkomt uit het posten van leuke dingen op sociale media. Helaas werkt dat niet zo simpel, en na verloop van tijd moet de sociale media verantwoordelijke dan ook vaststellen dat er amper interactiviteit komt op de verschillende sociale media kanalen.

3. ‘Hoe meer likes, shares en comments, hoe beter’

Het mag intussen duidelijk zijn dat een sociale media strategie met duidelijk afgelijnde doelen onmisbaar is. Helaas gebruiken al te veel bedrijven de verkeerde metrics, en stellen ze de verkeerde doelen voorop. Likes, shares en comments zijn heel leuk, maar brengen ze ook echt iets bij? Zorgen ze ook voor meer leads en voor extra verkoop? Het genereren van veel likes en comments geeft je als marketeer natuurlijk een goed gevoel, en het heeft mogelijk een positieve invloed op je SEO. (alhoewel recent onderzoek uitwijst dat likes en shares zeker niet helpen voor betere indexering op Google, zoals eerst wel gedacht werd.) Maar uiteindelijk moet je steeds  in het achterhoofd houden: wat is als marketeer je ultieme doel? En hoe bereik je dat?  En dat doe je niet door te smeken om likes en shares.

Sociale media: hoe moet het dan wel?

Tenzij je een groot merk bent (denk aan Coca-Cola, Apple of BMW), werkt het posten van updates en wachten tot er iets goeds uit voorkomt gewoonweg niet. En je kan vast een hoop betere doelen verzinnen dan het verhogen van de interactiviteit. Maar hoe moet je ze dan wel aanpakken, die sociale media? Wel, heel belangrijk is het monitoren van die sociale media. Gebruik speciale tools om de conversaties die plaatsvinden rond jouw merk in het oog te houden. Post er iemand iets over jouw merk, ga daar dan meteen op in. Bedank diegene die een blogpost van je blog deelt, en ga op zoek naar een oplossing wanneer men iets negatiefs post. Durf one-to-one contact aan te gaan via sociale media. Dat is veel belangrijker en waardevoller dan het verhogen van het aantal likes en het posten van leuke dingen. Ga pas nadenken over het verhogen van je interactiviteit en aantal likes of volgers als je monitoring strategie op punt staat.