Domeinnaam verhuizing, hoe doe je dat?

Een domeinnaam heeft altijd een houder, een uitgevende instantie en een provider. Bij een domeinnaamverhuizing wisselt alleen de provider. Een overdracht is iets anders, want dan wijzigt de houder van de domeinnaam. Hoe werkt een domeinnaamverhuizing eigenlijk precies en wat kun je doen om een gewenste verhuizing te laten slagen of een ongewenste verhuizing terug te laten draaien? 

Bevestiging domeinnaamverhuizing

Elke verhuizing bestaat uit een aanvraag, een bevestiging door de domeinnaamhouder en een verwerking van de gegevens van de aanvraag. Niet alle gegevens kunnen tijdens een verhuizing worden gewijzigd. Zo beperkt een aantal uitgevende instanties het wijzigen van de houder tijdens de verhuizing, om de bevestigingen duidelijk te scheiden. Een bevestiging van een verhuizing is dus geen bevestiging van een overdracht.

Tegenstribbelen oude provider

Een provider is meestal niet blij wanneer je als houder voor een nieuwe provider kiest. Sommige providers proberen dat tegen te houden door geen autorisatiecode te geven, tenzij je betaalt. Ook komt het weleens voor dat ze jouw domeinnaam technisch ‘op slot’ te zetten. Zij hebben hier echter geen recht toe, het is immers jouw domeinnaam. Als jouw oude provider niet meewerkt, kun je dit het beste bij jouw nieuwe provider aangeven. Deze kan bemiddelen met de oude provider of een procedure starten bij de uitgevende instantie om bijvoorbeeld de autorisatiecode af te dwingen. Als dit niet werkt, kun je je direct wenden tot de uitgevende instantie.

Onterechte verhuizing domeinnaam

Is jouw domeinnaam onterecht wegverhuisd? Dit gebeurt zelden, maar het is noodzakelijk om onderzoek te doen als dit het geval is. Hoe is de bevestiging tot stand gekomen? Wat waren de contactgegevens van jouw domeinnaam? Bewaar daarom altijd de originele bevestiging van de domeinregistratie en het contract. Vaak is er sprake van een vergissing, maar mocht er toch kwade wil in het spel zijn, dan ligt de bewijslast bij de nieuwe partij (houder of provider). Jouw provider heeft de verantwoordelijkheid om dit onderzoek uit te voeren en bewijzen op te vragen. Terugdraaien is technisch altijd mogelijk, maar wanneer je een overdrachtsformulier hebt getekend of een domeinnaam hebt verkocht, ben je niet meer de officiële houder. Een verhuizing kun je dan niet meer tegenhouden of terugdraaien.

(bron: Hostnet)