Video’s krijgen voorrang op social media!

Facebook heeft een nieuwe favoriet. Waar een goede foto tot voor kort goed was voor een succesvolle post, is er nu een nieuwe favoriet: video. En Instagram en Twitter doen vrolijk mee.

Maar hoe je maak je nu zo’n video die zowel voor Facebook, Instagram en Twitter inzetbaar is?

Facebook bevoordeelt al enige tijd duidelijk video’s die rechtstreeks op Facebook worden gezet. De autoplay-functie (die zorgt dat video’s automatisch afspelen in je tijdlijn) is voor veel communitymanagers en marketeers een reden om video’s direct via Facebook te uploaden.

Veel mobiele Facebookgebruikers hebben inmiddels door dat je de autoplay-functie handmatig kunt stopzetten, want dit kost gebruikers erg veel data. Op desktop spelen de Facebookvideo’s sowieso automatisch af.

Maar er is meer. Zo lanceerde Facebook vorige week haar eigen video-player. Daarmee kun je Facebook-video’s embedden op je website:

Op 1 april lanceerde Facebook Riff, een app die je in staat stelt om laagdrempelig een korte video te maken. Die video wordt meteen in de app gedeeld en het leuke is: je vrienden kunnen zelf korte video’s toevoegen zodat er een langer verhaal ontstaat.

Tot slot zien we de opkomst van (live) video ook terug op Instagram en Twitter Kortom; video is hotter dan hot.

Moet je nu voor al die platforms aparte video’s ontwikkelen? Nee hoor. Er is een manier om video’s te maken die voor Facebook geschikt zijn, maar ook voor sociale kanalen als Twitter als Instagram gebruikt kunnen worden. Een video die voor al deze platforms inzetbaar is, duurt maximaal 15 seconden, aangezien Instagram slechts 15 seconden video toestaat. Hieronder vind je enkele ideeën en tips voor zo’n korte video.

Voordelen
speelt zich automatisch af in de tijdlijnen, als je ‘m direct via Facebook uploadt;
dwingt je om snel tot de kern te komen;
leent zich uitstekend om in een reeks uit te rollen;
kun je ook posten op Instagram en Twitter.

Let wel op; Instagram-video’s zijn vierkant: 640 x 640 pixels om precies te zijn. Instagram ‘hakt’ de resterende hoogte en breedte van je video er automatisch af. Daar moet je dus wel rekening houden bij het filmen.

Hoe te gebruiken

15 seconden is kort, toch zijn er ontelbaar leuke toepassingen te bedenken
sneakpreviews;
lancering van nieuwe collecties of producten;
testimonials van klanten;
kijkje achter de schermen;
USP’s tonen;
slimme how-to uit een cursus die je aanbiedt;
teaser van een nieuwe collectie.

Hoe haal je het meeste uit je social video?

De belangrijkste tip? Grijp de aandacht! Snel. In de eerste seconden. Kies één boodschap en zet sfeer en merkbeleving op de eerste plek, sales op de aller-allerlaatste. Zorg dat je video iets doet met mensen; dat hij in ieder geval inspireert, ontroert, motiveert, boos maakt of juist aan het lachen.

Natuurlijk en geloofwaardig overkomen is op sociale media vaak het effectiefst, maar je video uit de losse pols filmen kan een beetje té authentiek zijn. Dat komt meestal niet erg professioneel over en soms zelfs nogal goedkoop. Maak deze afweging in elk geval bewust. Naast een beeldboodschap kun je je video ondersteunen met geluid. Facebook speelt alleen pas geluid af als de gebruiker er op klikt (geldt ook voor Instagram). Niet iedereen weet dat, dus zorg dat je video ook zonder geluid overeind blijft.

(bron Sanne van der Schee av RauwCC)