Shopper marketing trends al gelezen?

De revolutie die het webwinkelen in gang heeft gebracht, ligt ook aan de basis van veranderend shoppergedrag voor volgend jaar. Dat meent althans het Italiaanse shopper marketingbureau Aladino. Het bureau laat zijn licht schijnen over 2015 aan de hand van 8 shopper marketing-trends.

1. Toenemend multichannel-besef
Retailer begrijpen steeds beter de noodzaak om via verschillende kanalen in contact te staan met shoppers. In de ideale wereld bestaat er een seamless customer journey langs alle mogelijke touchpoints. De shopper ziet een product online, koopt met zijn smartphone en haalt de aankoop op in de fysieke winkel.

2. De winkel staat in persoonlijk contact met de shopper
Personalisatie van de aankoop gaat volgend jaar een stevige vlucht nemen. Winkels zullen individuele klanten meer op maat gaan benaderen.

3. Winkelvloer komt almaar verder in de greep van technologie
De technologische opmars van nieuwe winkelvloertechnologie dendert ook volgend jaar onverminderd door. Deze trend kent vele gezichten. Daaronder vallen eenvoudige oplossingen, zoals betalen met een smartphone, maar eveneens meer gecompliceerde toepassingen, zoals toepassingen om social sharing aan te moedigen.

4. Nieuwe loyaliteitsprogramma’s
Loyaliteitsprogramma’s die klanten uitsluitend belonen op basis van hun aankoopgedrag raakt uit de mode. Klanten worden ook beloond op basis van hun social mediagedrag en betrokkenheid bij het merk: laten ze zich zien als enthousiast merkambassadeur op Twitter of Facebook?

5. Personeel krijgt nieuwe rol
Medewerkers die per definitie uit zijn om de shopper tot koop te dwingen, raken op de achtergrond. Personeel heeft tegenwoordig steeds meer de functie van adviseur. Deze ontwikkeling betekent o.a. dat er meer aandacht komt voor opleiding van personeel. Ook is er meer aandacht voor tools die medewerkers in staat stellen om klanten beter te helpen.

6. Shopper wil ogenblikkelijk hulp
Aangezien shoppers 24/7 verbonden zijn met de retail, willen ze ogenblikkelijk ondersteuning bij elke hulpvraag. Chatmogelijkheden, sms-berichten en social media zijn steeds belangrijker om shoppers real time te helpen.

7. Investeringen in big data blijven groeien
Analyse van big data wordt steeds belangrijker om consumenten- en shoppergedrag te blijven volgen. Alleen op basis van deze informatie valt te vast te stellen welke strategieën noodzakelijk zijn om shoppers tevreden te houden en te binden aan het merk of retailorganisatie.

8. Rol van social media blijft groot
Retailers zijn inmiddels gewend aan de rol van social media en reviewsites. Volgend jaar zullen shoppers een grotere rol krijgen in de aanloopfase van een productlancering. Shoppers worden ook betrokken bij productontwikkeling.

Bron: shoppermarketingupdate.nl

Geef een reactie